PATCHIFY och NIMLBE PATCH - skapar nya värden ur kasserade plagg

Nu lanseras Patchify – ett koncept som ska förenkla återcirkulation av reklamerade plagg inom e-handeln, plagg som idag ofta kasseras eller slängs. Konceptet är på teststadiet och under våren görs ett pilotprojekt tillsammans med Nimble Patch  som ger nytt liv åt jeans (ett par jeans kan återköpas 197ggr innan det uppnår samma klimatavtryck som ett par nya.)

Patchify ger dig valfrihet vad gäller skick, pris och kvalitet. Tänk dig ett lager med jeans i olika modeller, kvalitet och slitningsgrad, och en möjlighet att välja att köpa de som de är, till ett lågt pris eller få de lagade och hemskickade till dig. Det är helt enkelt ett nytt sätt att köpa second hand kläder på med utökad valfrihet, där du kan köpa som de är eller få de lagade.

Bakom initiativet till Patchify står Proflow som är specialister på logistiklösningar. De har knutit till sig Nordiska Textilakademin som arbetar med kompetensförsörjning av textilföretag samt Easycom som är experter på returhantering. Alla med säte i Borås. Tillsammans ska de nu i ett projekt finansierat av ASTER* testa en framtida lösning för det cirkulära samhället.

Grunden i konceptet är att sammankoppla reklamationshanteringen med reparatörer och nyförsäljning, där hantering tillkommer först när varan är pånytt-såld. Genom att koppla hanteringen till kundorder ska lönsamheten säkras.

– Att tänka i nya banor och hitta nya lösningar är vägen fram för att minska påfrestningen på vår planet. Vi behöver använda det material som redan finns tillgängligt och samtidigt göra det lönsamt. Det känns väldigt meningsfullt för oss på ProFlow att vara en del av detta initiativ, säger Charlotte Elmqvist CEO på ProFlow.

Bidra till ökad lönsamhet och minskad miljöpåverkan
Piloten ska resultera i ett Proof of Concept av systemet med en definierad ekonomisk modell
som kan skalas upp. Projektets ambition är att pilotbolaget tydligt kommer att minska andelen kasserade plagg, vilket därmed kommer att öka lönsamhet och minska miljöpåverkan. I och med att projektet är finansierat behöver pilotföretagen endast satsa medarbetarnas tid och engagemang.

– Genom upcycling av produkter som idag kasseras/slängs leder detta till en positiv inverkan på miljön. Det vänder en kostnad till en intäkt för e-handlaren och erbjuder konsumenten möjligheten att köpa både miljövänligt och, ifall de själv väljer, vara en del av processen genom att reparera produkten själv, säger Christian Lundell som är VD på Nordiska Textilakademin.

Nimble Patch ger nytt liv åt jeans (ett par jeans kan återköpas 197ggr innan det uppnår samma klimatavtryck som ett par nya jeans). Deras koncept är barnjeans som genom en uppdatering får knän förstärkta med Cordura tyg – ett tyg som har mycket högre slitstyrka än vanlig denim. Deras jeans är återbrukade och produktionen sker i Sverige.

Nimble Patch

Nimble Patch koncept är barnjeans som genom en uppdatering får knän förstärkta med Cordura tyg – ett tyg som har mycket högre slitstyrka än vanlig denim. Deras jeans är återbrukade och produktionen sker i Sverige.

* ASTER (Alliance for sustainable e-commerce) samlar organisationer som tillsammans jobbar för att Sverige ska gå före och visa världen att e-handeln kan vara effektiv, konkurrenskraftig och hållbar. ASTER drivs tillsammans av Lunds Universitet och Lindholmen Science Park.

Läs mer på webbsidan: www.asterco.se