Skip to content
ProFlows djupdykning inom lagerautomation: Knapp
Intervjuserie

Under 2022 gör vi på ProFlow en intervjuserie med automationsfokus. Vi pratar med några av de stora traditionella europeiska aktörerna, men också med de nya aktörerna som satsar 100% på robotisering och alternativa lösningar. Vi ser att båda typer av automatisering kan samverka men också konkurrera och den här utvecklingen vill vi hjälpa våra kunder att bevaka och vid behov föreslå. 

Det handlar om automationsleverantörer och robotleverantörer så som TGW, Knapp, SSI Schäfer, Swisslog, Geek+, Element Logic, Kardex, Ferag, Dematic, Caja! Leverantörer sitter på så mycket kunskap, samtidigt som utvecklingen går i rasande takt och vi hoppas att denna intervjuserie kommer ge dig lika mycket som den gett oss! 

”Det gäller att ha koll på sina siffror. All automation bygger på prognoser av varuflöden. Har man inte koll så gäller det att ta hjälp för att få koll på volymer och produkter. Och man måste titta på ett längre perspektiv, vad säljer vi idag och vilka segment kommer att växa?”

”Vår strategi är att sälja en logistiklösning. Där skiljer vi oss nog från våra kollegor i branschen, som säljer produkter. Vi tittar på kundens behov och framtida strategi för att komma fram till en lösning.”

”När vi tillsammans med kunden kommit fram till behovet så driver vi projektet tillsammans för att smidigt kunna lämna över en anläggning som fungerar för kunden och ger den outputen man vill se. Det blir mer som ett partnerskap där vi även har service och utbildning.”

”En lyckad lösning är där kunden också kan växla upp och utvecklas med hjälp med våra lösningar, då känns det riktigt bra för oss.”

”Med dagens snabba leveranskrav så klarar man inte det med mankraft, utan då behövs automationslösningar för att effektivisera logistikflödet.”

”Vi ett familjeföretag där man har en tydlig strategi att man ska utvecklas tillsammans med kunderna. Det innebär att vi finns här idag, men även imorgon.”

Knapp AB är världsledande inom automatiserade lagerlösningar och har levererat automationslösningar till tusentals kunder i över 70 år.

Tobias Henriksson, Head of Sales and Marketing, har arbetat på Knapp i 2,5 år och jobbar för att öka Knapps närvaro i de nordiska länderna.

 

Hur skulle du beskriva utvecklingen inom automationslösningar de senaste åren?

Där det händer mest och går snabbast framåt är inom mjukvaran som hela tiden utvecklas och blir bättre, så att våra kunder kan få skräddarsydda lösningar. Sen har det varit en omvärld med pandemin som gjort att efterfrågan från e-handeln exploderat. Det är ett segment som nu har stort behov av effektivisering med hjälp av automationslösningar.

Hur ser efterfrågan ut på automationslösningar idag jämfört med för några år sedan?

Det är ett hårt tryck på de lösningar vi erbjuder, men självklart finns det utmaningar med tanke på rådande omvärldsläge, med krig och ökad inflation. Det är ett annat läge än tidigare, men vi ser fortfarande en stor efterfrågan.

Vilken typ av lösning eller produkt efterfrågas mest av era potentiella kunder eller nuvarande kunder?

Vår strategi är att sälja en logistiklösning. Där skiljer vi oss nog från våra kollegor i branschen, som säljer produkter. 

Vi tittar på kundens behov och framtida strategi för att komma fram till en lösning. En lösning som både ger effekt för kunden idag, men även gör det möjligt för kunden att utvecklas imorgon så att verksamheten ska kunna drivas framåt.

 
Vad är det som driver efterfrågan på automationslösningar?

Det ser lite olika ut i olika delar av världen. I norra Europa och Norden har vi ett annat kostnadsläge där det är dyrare med arbetskraft, mark och byggnader. Det är parametrar som driver på automationslösningar och gör att kunden oftast kan räkna hem investeringen snabbare då de inte behöver bygga lika stort och behöver mindre antal lagerarbetare.

Vilka branscher jobbar ni mot? Och finns det branscher där man nyligen “upptäckt” automationslösningar? Vilken bransch tycker du är extra spännande?

Traditionellt är vi väldigt starka inom läkemedel och farmaceutiska produkter. Men vi är även starka inom grossistleden och industrier med försörjning till byggindustrin. Branscher som är extra spännande är de som på allvar fått igång sin e-handel. Det kan vara företag som har traditionella butiker som därmed behöver automationslösningar som både förser leveranser från lager till butik, men som samtidigt behöver hantera leveranser från lager direkt till konsument. Med dagens snabba leveranskrav så klarar man inte det med mankraft, utan då behövs automationslösningar för att effektivisera logistikflödet.

Vad är det viktigaste en potentiell kund behöver göra eller landa i inför ett möte med er?

Det gäller att ha koll på sina siffror. All automation bygger på prognoser av varuflöden. Har man inte koll så gäller det att ta hjälp av exempelvis oss för att få koll på volymer och produkter. Och man måste titta på ett längre perspektiv, vad säljer vi idag och vilka segment kommer att växa? Gör man den hemläxan så är det enklare att beräkna kapacitet och kunna ta fram en skräddarsydd lösning.

Automationslösningar kan vara en stor investering – Vilka “mjuka värden” kan du nämna för att företag ska få en positiv ROI på sin investering?

Först och främst tror jag det är viktigt att man har en rimlig horisont där man tittar på vad man får på sikt över några år. Kunden får en kapacitet och ett flöde som man alltid kan lita på. Våra lösningar är inte sjuka och tar aldrig ut VAB utan kan jobba dygnet runt. Med personal finns det alltid en osäkerhetsfaktor, vilket det inte finns med automationslösningar. Det skapar en trygghet.

En stor investering kräver också resurser – Hur jobbar ni med era kunder för att de så snabbt och smidigt som möjligt ska vara startklara?

Det är viktigt att känna till sitt nuläge. Vi vet att vi kan ta fram rätt lösning för kunden, men mycket arbete ligger i behovsanalysen. När vi tillsammans med kunden kommit fram till behovet så driver vi projektet tillsammans för att smidigt kunna lämna över en anläggning som fungerar för kunden och ger den outputen man vill se. Det blir mer som ett partnerskap där vi även har service och utbildning.

Bortsett från att kunden kan spara pengar – Vad tycker du är ett lyckat kundprojekt?

Det behöver inte vara stora case utan det handlar om att vi lyckats hitta rätt i lösningen så att den stödjer kundens resa framåt. En lyckad lösning är där kunden också kan växla upp och utvecklas med hjälp med våra lösningar, då känns det riktigt bra för oss.

Hur viktig är mjukvaran kontra hårdvaran i era projekt?

Jag skulle säga att mjukvaran är viktigare än hårdvaran och tenderar att bli ännu viktigare. Vi satsar oerhört mycket pengar och resurser på att alltid förbättra mjukvaran, som oftast också blir själva navet i en automationslösning

Vad är det som gör Knapp unika jämfört med sina konkurrenter?

Jag tycker det är ett antal saker, men framför allt är vi ett familjeföretag där man har en tydlig strategi att man ska utvecklas tillsammans med kunderna. Det innebär att vi finns här idag, men även imorgon. Vi ser ofta att det dyker upp bolag som försöker kopiera lösningar och som existerar i några år. Men vad gör kunden som köpt en automationslösning för 10 år sedan och behöver service när det företaget inte längre finns kvar och produkten är borta från marknaden? Vi är här och ska växa med våra koncept även imorgon vilket gör oss till ett bra och tryggt val för kunden.

Vad är du mest spänd på med framtiden för Knapp?

Dels gör vi en spännande förändringsresa internt där vi nu flyttat till ett nytt kontor för att bättre kunna möta kunderna, vilket är resultatet av att vi är ett bolag som växer så att det knakar. Men jag är kanske framför allt spänd på den produktfloran och palett av nya lösningar som är väg ut på marknaden. Jag tror de kommer passa oss i Norden väldigt väl, men tyvärr kan jag inte berätta mer om det idag.

Om vi talas vid igen om tio år,hur troligt är det att ni då erbjuder automationslösningar som vi idag inte ens tänkt på att man kan utveckla och leverera till kunder?

Vi lever i en värld där vi hela tiden blir jagade, där vi ska prestera mer och det leder till att vi utvecklar tjänster som kan möta det kravet. Om tio år är jag övertygad om att vi tagit flera steg framåt och ser fler flöden som är helt automatiserade med allt från beställning, plock, distribution och leverans ut. Du kommer se allt fler obemannade platser där en automationslösning sköter allt.

ProFlow hjälper er att hitta smarta logistiklösningar, oberoende automationsgrad på lagret.
Automation handlar inte om ett antingen eller, utan att hitta lösningar som passar just ert behov, och därmed rimlig investering i förhållande till er affär.