Skip to content

Nytt, modernt lager för Dawa Däck AB

ProFlow fick förmånen att hjälpa Dawa Däck skapa Nordens modernaste däcklager!

Kund

Dawa Däck AB är en av Sveriges största däckgrossister. De levererar däck till merparten av de stora kedjorna inom gummifackhandeln, men även till fristående återförsäljare. Dawa Däck AB ingår i bolagsgruppen Klintberg &Ways däckdivision och har tillsammans med Pro-Imp och KW Wheels ett heltäckande sortiment av däck och fälg som erbjuds via deras e-handelsportal dawero.se

Utförda
tjänster

Logistikdesign
Digitalisering & IT
Projektledning
Fraktupphandling

Utmaning

Under 2019 togs beslutet inom Hedin Bil att slå ihop deras tre fysiska lager inom däckdivisionen. Tre organisationer och tre fysiska lokaliteter skulle bli en i en ny byggnad på Landvetter. Utmaningen var att hitta rätt logistikdesign för hela varusortimentet, rätt systemstöd, arbetsprocesser samt en ny transportlösning. Allt från försäljningen till kundleveranserna skulle komma att påverkas. Målet var att skapa Nordens modernaste däcklager!

Lösning och Proflows bidrag

För att få ett så hög automatiserat och modernt lager som möjligt valdes att satsa på självkörande truckar och ”plockrobotar”. Även ett WMS-system för att skapa kvalitet och effektivitet valdes och implementerades. Arbetssätt och processer genomarbetades för att passa den nya lösningen. I den nya moderna byggnaden gjordes fina anpassningar för god arbetsmiljö för personalen och struktur för returer och återvinning som saknades i det tidigare lagret.

ProFlow fick förmånen att hjälpa Dawa med den högautomatiserade logistikdesignen, att välja och implementera ett WMS-system, att beskriva arbetssätt och vilken påverkan löningen fick på hela Supply Chain, allt från leverantörer och beställning till en fraktupphandling.

ETT DÄCKFLÖDE I HARMONI ∞

Tillsammans med DAWA Däck AB och deras WMS leverantör Consafe Logistics Group samordnade vi ett kapacitetstest av en del av deras lagringsautomation.

Syftet med ett sådant test är att säkerställa kapaciteten men också finna eventuella effektiviseringar inför kommande högsäsong.

Filmning är ett bra verktyg vid förbättringsarbete av fysiska processer. En fördel med att filma en process är att man får ett objektivt analysunderlag för varje specifikt arbetsmoment.